Selecteer een pagina

VPRO’s Tegenlicht zond op 5 april jl. een aflevering uit waarin duurzaam ondernemen in Nederland onder de loep werd genomen. De uitspraken van duurzaam ondernemer Gunter Pauli zijn treffend, ik heb een aantal ervan genoteerd.

  • ‘Het eerste dat ik mij realiseerde is dat het managementconcept van de moderne economie het probleem is om de overslag te maken.’
  • ‘Maar er was nog een erger dat ik nadien moest ontdekken. Wanneer ik zeg we kunnen meer doen met koffie dan wat we vandaag doen, dan is het grootste probleem dat ik had: onbegrip. “Dat kan niet, gaat niet. Dit soort efficiencyverhogingen zijn niet mogelijk“, En dan heb ik maar één reactie om te bewijzen dat het lukt, ik moet het gewoon gaan doen. Wij moeten het doen.’
  • Paddestoelen, bio-plastic, kleurstoffen, voedingssupplementen, vulmiddel; koffiedik blijkt een goudmijn te zijn. Maar je moet het wel zien.
  • Pauli: ‘Ja, u moet geïnspireerd, vrij, open denken en u moet altijd zoeken naar welke kans is er die ik niet heb gezien. Welke verbinding, welke terugkoppeling heb ik nog niet gevonden.’

Een rake aanbeveling voor een grote rol van kunstenaars en ontwerpers in deze processen, van groen dromen naar groen doen.

Tegenlicht: Blue City in Tropicana Rotterdam

Blue City in Tropicana Rotterdam